Pentru a asigura sănătatea ta și a copilului tău, este necesar să știi care este lista de alimente interzise în sarcină. Este normal ca o mămică care se află la prima sarcină să aibă multe întrebări legate de ce este sigur să mănânci și ce nu pe întreaga perioadă a dezvoltării sarcinii.
Deși este normal să simți că ai nevoie de mai multe alimente pentru a te alimenta corect, sarcina și alăptare este o perioadă specială, în care organismul tău trece prin numeroase schimbări. Unele alimente, deși par inofensive, pot fi periculoase în această perioadă. De aceea, este esențial să știi ce alimente interzise în sarcină trebuie să eviți.
Peștele cu un conținut ridicat de mercur
Peștele este o sursă excelentă de proteine și acizi grași Omega-3, dar trebuie să fii atentă la tipurile de pește pe care le consumi. Alimentele interzise în sarcină includ peștele cu un conținut ridicat de mercur, precum rechinul, peștele-spadă, macroul rege și tonul. Mercurul poate afecta negativ sistemul nervos în dezvoltare al bebelușului. În schimb, optează pentru pește cu un conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul, sardinele sau păstrăvul.
Carne crudă sau insuficient gătită
Carnea crudă sau insuficient gătită este pe lista de alimente interzise în sarcină deoarece poate conține bacterii periculoase precum Salmonella, E. coli sau Listeria. Aceste bacterii pot provoca infecții grave care pot afecta atât mama, cât și fătul. Asigură-te că orice carne pe care o consumi este bine gătită și evită preparatele precum steak-urile „în sânge” sau sushi cu carne crudă. De asemenea, și ouăle pe care le mănânci trebuie să fie fierte complet pentru a evita contaminarea.
Produsele lactate nepasteurizate
Produsele lactate sunt o sursă importantă de calciu și proteine, dar trebuie să alegi variantele pasteurizate. Lactatele nepasteurizate fac parte din categoria alimente interzise în sarcină deoarece pot conține bacterii precum Listeria, care pot duce la complicații grave, inclusiv avort spontan. Evită brânzeturile moi precum brie, camembert sau gorgonzola, dacă nu sunt produse din lapte pasteurizat.
Mezelurile și preparatele de tip fast-food
Mezelurile, precum șunca sau salamurile, și preparatele de tip fast-food sunt alimente interzise în sarcină datorită riscului de contaminare cu Listeria. De asemenea, evită pateurile din carne de organe, care pot avea un conținut ridicat de vitamina A, dăunătoare în exces pentru făt. Dacă totuși îți dorești să consumi mezeluri, asigură-te că le încălzești bine înainte de a le consuma, pentru a distruge eventualele bacterii periculoase.
Fructele de mare crude
Fructele de mare crude, cum ar fi stridiile sau sushi cu pește crud, trebuie evitate pe toată perioada sarcinii. Acestea pot conține bacterii și paraziți care pot afecta sănătatea ta și a fătului. În schimb, poți consuma fructe de mare gătite, care sunt o sursă excelentă de proteine și minerale esențiale.
Cafeaua și băuturile cu cofeină
Deși cofeina nu este complet interzisă, aceasta trebuie consumată cu moderație. Cofeina poate trece prin placentă și poate afecta ritmul cardiac al bebelușului. Limitează-te la maxim 200 mg de cofeină pe zi, echivalentul unei cești de cafea. Dacă preferi, poți opta pentru alternative fără cofeină.
Alcoolul - complet interzis
Alcoolul este unul dintre acele alimente interzise în sarcină care nu are nicio excepție. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate duce la sindromul alcoolismului fetal, o afecțiune gravă care afectează dezvoltarea fizică și mentală a bebelușului. Pentru a evita orice risc, este recomandat să elimini complet alcoolul din alimentație.
Cunoașterea și evitarea acestor alimente interzise în sarcină vor ajuta să te asiguri că mama și copilul vor rămâne sănătoși pe tot parcursul sarcinii. Dacă ai dubii cu privire la anumite alimente, consultă întotdeauna medicul sau un specialist în nutriție.