Coșul meu
Nu mai sunt produse in cosul tau
Acidul folic este una dintre principalele substante recomandate pentru sanatatea sistemului nervos. Mai mult decat atat, administrarea acidului folic in timpul sarcinii a devenit o recomandare des intalnita din partea medicilor specialisti. Dozajul adecvat de acid folic trebuie sa tina cont si de alimentatie si de stilul de viata.
Despre acidul folic se stie deja ca joaca un rol important in scaderea riscului defectelor de tub neuronal in cazul nou-nascutilor si ca, alaturi alte vitamine din complexul B, are efecte benefice asupra creierului. De asemenea, acidul folic contribuie la metabolismul normal al homocisteinei. Mai exact, deficitul de acid folic este asociat cu cresterea nivelului de homocisteina, cu efect direct in crearea aterosclerozei si a altor boli cardiovasculare.
Lipsa de acid folic este deseori asociata cu preparea termica excesiva a unor alimente sau o absortie deficitara. Dar se considera si ca fumatul are efecte negative asupra nivelului de acid folic din organism.
Care sunt cele 8 vitamine din complexul B si care sunt principalele beneficii ale complexului de vitamine B?
Cele opt substante din complexul de vitamine B sunt tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), piridoxina (vitamina B6), cobalmina (vitamina B12), acid pantoneic (vitamina B5), niacina (vitamina B3), biotina (vitamina B7) si acidul folic (vitamina B9).
Fiecare dintre acestea, singure sau in combinatie cu alte vitamine din complexul B, joaca un rol important pentru organism.
Vitamina B1 (tiamina) este necesara pentru transmiterea impulsurilor nervoase si ajuta la metabolismul energetic normal. Este cunoscuta ca fiind "vitamina bunei dispozitii”, are efecte tonice si este utila pentru cei care sufera de rau de miscare (kinetosis); contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la mentinerea sanatatii psihice. Surse naturale de vitamina B1 sunt painea si cerealele.
Vitamina B2 (riboflavina) ajuta la transformarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor in energie si intervine in mentinerea vederii normale. Principalele surse naturale de vitamina B2 sunt laptele si iaurtul.
Vitamina B3 (niacina) are efect direct in procesul de sintetizare a grasimilor si colesterolului. Ajuta la scaderea nivelului de colesterol si, conform unor studii recente, joaca un rol relevant in protectia impotriva bolii Alzheimer si a declinului congnitiv care poate sa apara odata cu inaintarea in varsta. Surse naturale de vitamina B3 sunt pestele – ton, somon – carnea de pasare, ciuperci, mazare, creveti, arahide etc.
Vitamina B5 (acidul pantoneic) si vitamina B7 (biotina) au rol in transformarea grasimilor, proteinelor si a carbohidratilor in energie. Surse naturale de vitamina B5 si vitamina B7 sunt cerealele integrale, carnea, laptele, nucile si legumele.
Vitamina B6 (piridoxina) este, de fapt, o coenzima care ajuta la descompunerea glicogenului. Are rol determinant in mentinerea sanatatii psihice si contribuie la metabolismul normal al proteinelor. Surse naturale de vitamina B6 sunt avocado, spanac, usturoi, banana.
Vitamina B12 (ciancobalmina) contribuie la formarea normala a globulelor rosii, la sinteza normala a cisteinei, a fierului, la metabolismul energetic normal, are rol in protectia celulelor hepatice si in functionarea corecta a tractului gastrointestinal. Surse naturale de vitamina B12 sunt, cu precadere, cele de origine animala, precum pestii si fructele de mare, carnea, ouale si lactatele.
Despre acidul folic se stie deja ca joaca un rol important in scaderea riscului defectelor de tub neuronal in cazul nou-nascutilor si ca, alaturi alte vitamine din complexul B, are efecte benefice asupra creierului. De asemenea, acidul folic contribuie la metabolismul normal al homocisteinei. Mai exact, deficitul de acid folic este asociat cu cresterea nivelului de homocisteina, cu efect direct in crearea aterosclerozei si a altor boli cardiovasculare.
Lipsa de acid folic este deseori asociata cu preparea termica excesiva a unor alimente sau o absortie deficitara. Dar se considera si ca fumatul are efecte negative asupra nivelului de acid folic din organism.
Care sunt cele 8 vitamine din complexul B si care sunt principalele beneficii ale complexului de vitamine B?
Cele opt substante din complexul de vitamine B sunt tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), piridoxina (vitamina B6), cobalmina (vitamina B12), acid pantoneic (vitamina B5), niacina (vitamina B3), biotina (vitamina B7) si acidul folic (vitamina B9).
Fiecare dintre acestea, singure sau in combinatie cu alte vitamine din complexul B, joaca un rol important pentru organism.
Vitamina B1 (tiamina) este necesara pentru transmiterea impulsurilor nervoase si ajuta la metabolismul energetic normal. Este cunoscuta ca fiind "vitamina bunei dispozitii”, are efecte tonice si este utila pentru cei care sufera de rau de miscare (kinetosis); contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la mentinerea sanatatii psihice. Surse naturale de vitamina B1 sunt painea si cerealele.
Vitamina B2 (riboflavina) ajuta la transformarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor in energie si intervine in mentinerea vederii normale. Principalele surse naturale de vitamina B2 sunt laptele si iaurtul.
Vitamina B3 (niacina) are efect direct in procesul de sintetizare a grasimilor si colesterolului. Ajuta la scaderea nivelului de colesterol si, conform unor studii recente, joaca un rol relevant in protectia impotriva bolii Alzheimer si a declinului congnitiv care poate sa apara odata cu inaintarea in varsta. Surse naturale de vitamina B3 sunt pestele – ton, somon – carnea de pasare, ciuperci, mazare, creveti, arahide etc.
Vitamina B5 (acidul pantoneic) si vitamina B7 (biotina) au rol in transformarea grasimilor, proteinelor si a carbohidratilor in energie. Surse naturale de vitamina B5 si vitamina B7 sunt cerealele integrale, carnea, laptele, nucile si legumele.
Vitamina B6 (piridoxina) este, de fapt, o coenzima care ajuta la descompunerea glicogenului. Are rol determinant in mentinerea sanatatii psihice si contribuie la metabolismul normal al proteinelor. Surse naturale de vitamina B6 sunt avocado, spanac, usturoi, banana.
Vitamina B12 (ciancobalmina) contribuie la formarea normala a globulelor rosii, la sinteza normala a cisteinei, a fierului, la metabolismul energetic normal, are rol in protectia celulelor hepatice si in functionarea corecta a tractului gastrointestinal. Surse naturale de vitamina B12 sunt, cu precadere, cele de origine animala, precum pestii si fructele de mare, carnea, ouale si lactatele.