Efectul benefic al acizilor graşi Omega-3 a fost relevat prin intermediul studiilor efectuate de către cercetători danezi in Groenlanda. Aceştia au constatat că, deşi nu au o alimentaţie echilibrată, eschimoşii răman adesea activi pană la varste inaintate, incidenşa bolilor cardiovasculare in randul acestei populaţii fiind extrem de scăzută. Acest lucru se explică prin faptul că peştii de apă rece, care reprezintă una din puţinele lor surse de hrană, sunt deosebit de bogaţi in acizi graşi Omega-3.
Acizii graşi polinesaturaţi Omega-3 EPA (acid eicosapentaenoic) şi DHA (acid docosahexaenoic) contribuie la buna funcţionare a inimii. Organismul uman nu este capabil să producă acizi graşi Omega-3, iar aceştia trebuie introduşi in organism prin alimentaţie sau suplimente nutritive. In cazul alimentelor, doar cateva conţin aceste substanţe importante. Printre acestea, se numară anumite specii de peşti care tăaiesc in ape reci, cum ar fi somonul, heringul, macroul, sardinele sau tonul. Alte alimente care conţin Omega-3 sunt seminţele de in, soia, nucile, fasolea, fructul de avocado sau spanacul, iar includerea lor in alimentaţie este indicată in orice combinaţie.