Coșul meu
Nu mai sunt produse in cosul tau
Vitamina D este o grupă de vitamine liposolubile, cele două forme relevante fiziologice majore fiind vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D poate fi produsă de organism, cu ajutorul razelor ultraviolete, fiind absorbită imediat de vasele sanguine. Vitamina D este conținută de peștele gras (hering, sardină, ton, macrou, somon) și untura de pește (morun, ton, calcan), gălbenuș de ou, unt, lapte integral și lactate nedegresate. Vegetalele nu conțin această vitamină. Deficienta de Vitamina D poate provoca dezvoltarea unor anomalii osoase, cum ar fi oasele moi (osteomalacia) sau oasele fragile (osteoporoza). In cazul copiilor, insuficienta vitaminei D poate provoca rahitism.Vitamina D este produsă de organismul uman, in mod natural, cand acesta este expus razelor soarelui. De aceea a fost supranumită "vitamina soarelui”. Vitamina D asigură formarea unui sistem osos robust în perioada de creștere a organismului, precum și menținerea unei densități osoase optime în cazul persoanelor adulte și a vârstnicilor.
In absenta expunerii la soare, este necesar aportul de suplimente cu Vitamina D3, pentru a asigura un nivel adecvat al acesteia in sange.
Printre beneficiile vitaminei D, amintim:
– reglarea absorbtiei calciului si a fosforului in organism,
– sustinerea functionării normale a sistemului imunitar si imbunătătirea rezistentei organismului
– contributia la cresterea si dezvoltarea normală a oaselor si a dintilor
– reglarea nivelului de insulină
– sprijinirea functiei pulmonare
– contributia la buna functionare a sistemului cardiovascular.
In absenta expunerii la soare, este necesar aportul de suplimente cu Vitamina D3, pentru a asigura un nivel adecvat al acesteia in sange.
Printre beneficiile vitaminei D, amintim:
– reglarea absorbtiei calciului si a fosforului in organism,
– sustinerea functionării normale a sistemului imunitar si imbunătătirea rezistentei organismului
– contributia la cresterea si dezvoltarea normală a oaselor si a dintilor
– reglarea nivelului de insulină
– sprijinirea functiei pulmonare
– contributia la buna functionare a sistemului cardiovascular.